– ett steg längre för den trädgårdsintresserade

Den trädgårdsintresserade kan gärna ta tillvara egna frön, torka dem och förvara dem i till exempel ett kaffefilter i väntan på att så dem. Ett sätt är att hänga upp och torka en växt med en fiberduk virad omkring i vilken fröna samlas, till exempel då man vill bevara en gammal kulturväxt. Fröna kan också tröskas. Fredrik Sandström delar med sig av sina kunskaper i ämnet.

Fredrik Sandström är trädgårdsmästare och jobbar på Sunds trädgårdscenter i Jakobstad och har rykte om sig att vara ett levande uppslagsverk i ämnet trädgårdsodling.

–Jag lär ha sagt i 5-årsåldern att jag ska bli mästare, och det fick bli trädgårdsmästare då, säger han och ler.

Han är sedan många år ordförande för den aktiva trädgårdsföreningen NÖT (Norra Österbottens Trädgårdssällskap). Fredriks jobb är också hans stora intresse, även om han blev avrådd av sin pappa från att ha både samma yrke och fritidsintresse.

–Matlagning är också ett stort intresse för mig, men det kommer sig av att jag odlar egna grödor.

Fredrik säger att av hans trettio år i branschen har enbart tio dagar varit dåliga. För honom är misslyckanden något att ta lärdom av.

–Om en växt dör lyfter jag upp den ur jorden och kollar på rötterna. I stället för att slänga obducerar jag. Har en växt fått skadedjur funderar jag och kollegerna på vad vi kan bekämpa med. Jag lär mig fortfarande något nytt varje dag.

Det finns tre sätt att ta tillvara frön och här ser vi exempel på hur man tröskar. Man gnuggar alltså blomman mellan fingrarna och har en tallrik under som fröna och skalen samlas på. När man tröskar är det viktigt att rensa bort skal så att fröna inte möglar under vintern. Fröna ska förvaras på en torr plats, skyddad från solljus.
Förutom att tröska kan man låta blommor torka i vas eller torka dem i en papperspåse eller fiberduk som man hänger upp och där fröna får falla ner. Kaffefilter är en bra uppsamlingsplats för till exempel dessa vallmofrön. Filtret försluts med ett gem och man skriver på vilka frön som finns inuti.

Tröska eller samla upp i papperspåse

Fredrik har med sig två växter, vallmo och piplök, för att förevisa hur man tar tillvara fröna. Det finns egentligen tre olika sätt man kan använda för att fånga upp en blommas frön. Om vi har en blomma med tydliga frökapslar, såsom till exempel vallmo har, klipper man av blomman med stjälken och låter den torka i en vas. När frökapslarna öppnat sig tar man ett kaffefilter och håller blomman upp och ner och låter fröna ramla ner i filtret.

–Man ska absolut inte använda plastpåse som uppsamlare. Då blir det för tätt och fröna möglar. Kaffefilter är praktiska för att pappret andas och så kan man skriva på filtret vilka frön det innehåller.

Ett annat sätt att samla upp frön är att skörda en blomma med stjälken och binda en fiberduk eller en papperspåse runt, och hänga upp med blomman hängande neråt. Det är viktigt att man låter blomman hänga på ett ställe som är skyddat från direkt solljus.

–Ultravioletta strålar förstör fröna. Dessutom blir torkningen för snabb. Man ska inte heller torka fröna i ugn eller i någon tork. De ska självtorka i ungefär tre veckor. Sedan tar man loss påsen och flyttar kanske över fröna i ett kaffefilter eller i en mindre papperspåse där man antecknar vilka frön det är. Dokumenteringen är viktig för det finns inte en chans att man ska komma ihåg eller kunna se vilka frön det är, betonar Fredrik.

Det tredje sättet att ta tillvara frön på är att tröska dem. Fredrik förevisar med hjälp av en piplöksplanta hur man gnuggar blomman mellan sina fingrar för att skilja på skal och frön. Detta ska ske när blomman nyligen blommat ut och samma tidpunkt gäller för de andra metoderna.

–Man gnuggar blomman ovanför en tallrik till exempel. Här är det viktigt att man rensar fröna noggrant efteråt. Är det skal kvar finns det risk för att fröna möglar under vintern. Man kan faktiskt blåsa försiktigt på fröna om det är svårt att få bort skalen med fingrarna. Men man får inte nysa, säger Fredrik och skrattar.

När man tar frön, får man vara beredd på att blomman kan se annorlunda ut än moderplantans. När till exempel koreansk anisisop växer i olika färger bredvid varandra, sker korspollineringar och då kan fröna ge både vita och lila blommor. Fröna kan också ge mindre blommor eftersom genkedjan då gått tillbaka till den mer ursprungliga varianten och inte den mer förädlade.

Fröna motsvarar kanske inte moderplantan

När man skördar egna frön ska man vara beredd på att fröna kan ge blommor med annat utseende än moderplantans.

–Färgen kan vara annorlunda eftersom det sker korspollineringar mellan blommorna i trädgården. Vita blommor kan till exempel bli blå eller rosa.

Blomman kan också bli mindre i storlek. Då har genkedjan återgått till blommans ursprungliga variant och motsvarar inte den större, mer förädlade blommans gener. Blomman som man tar frön av kan också vara en F1-hybrid och har man fröpåsen kvar hittas den informationen på påsen. Det betyder att blomman är första generationens avkomma av två olika sorters blommor och då kan fröna av dessa ge blommor som motsvarar de ursprungliga blommorna som korsats, förklarar Fredrik. –Ibland när man tar sina egna frön visar det sig att de inte gror över huvud taget.

– Ifall det är en steril planta är fröna icke-grobara och det vet man ju inte på förhand. I allmänhet lönar det sig att ta frön av blommor som inte är så hårt förädlade.

Inom NÖT har man något som kallas fröskatten där man bevarat en del gamla växters frön, som ett kulturarv. – Tyvärr blir sortimentet av blommor mindre hela tiden och gamla sorter faller bort. De stora fröfirmorna har inget intresse av att ta tillvara sådana frön som inte är storsäljare eftersom registreringsprocessen också är kostsam.

Hos denna blomma finns inga frön att hämta.
Medan den här innehåller hundratals frön. När man tar frön ska växten ha blommat nyligen.
När ringblomman ser ut så här, det vill säga är aningen brun runt frökapslarna, är det dags att tröska.

Plantor av Fredriks egna piplöksfrön

Fredrik berättar att det på Sunds säljs plantor av piplök som kommer från frön han skördat i sin trädgård i Kållby. Inom trädgårdsföreningarna kan medlemmar också byta frön med varandra för att få bredd på växtligheten i sin trädgård.

När det gäller frön av odlingsväxter ser processen med att ta tillvara fröna lite annorlunda ut. Tomatfrön till exempel borde fermenteras eller så kan man låta dem torka på hushållspapper. Fettet runt fröet måste alltså bort och torkar man dem på hushållspapper kan man peta bort fettet.

Vill man till exempel ta egna frön av gurka och pumpa ska man låta frukten hänga länge på plantan. Det kan även vara svårt att få fröna helt torra. I fråga om rotsaker är flera av dem två-åriga, som morot och palsternacka, men även lök. De blommar alltså det andra året och ofta ser vi ju inte blommen då vi skördar redan första året. –Men låter man dem övervintra får man dem alltså att blomma och då ska man passa på när de ändrar färg från grönt till brunt, då är det rätt tid att tröska.

Trädgårdskluster i Jakobstadsregionen

På samma sätt som vi pratar om energiklustret i Vasa, kunde vi kalla Jakobstadsregionen för trädgårdsklustret, säger Fredrik.

–Här finns hela tre plantskolor och ett stort antal aktiva amatörodlare. Här finns en otrolig kunskap. Delvis har det att göra med att vi följer Sverige där trädgårdsintresset varit stort under en längre tid. Man märker att intresset nu växer starkt i finska Finland, säger Fredrik som i fjol deltog i LEPAA-mässan i Tammerforstrakten.

Norra Österbottens Trädgårdssällskap är också en ovanligt aktiv förening med ett stort antal medlemmar. Fredrik säger att föreningen vuxit mycket under den tid han varit med.

–Vi har till exempel valt att ha en stor styrelse för att ha en mångfald av idéer. Ibland är diskussionen vild, men det är en fördel. Vi vill ligga i tiden och lyssna på våra medlemmar.

NÖT har också uppmärksammats av Trädgårdsförbundet som en mönsterförening. Föreningen ordnar flera trädgårdsvisningar per sommar och resor till olika trädgårdar runt om i landet, eller i Sverige. Fredrik fungerar som ordförande och är en uppskattad sådan.

Vad det är som uppehåller ditt intresse, både på jobbet och privat?

– Det är nog glädjen jag ser hos folk när de lyckas med odlingen och förmågan att kunna hjälpa dem på vägen. Kunderna ger också mig kunskap, för i mitt yrke kan man inte vila på sina lagrar. Klimatet till exempel ändrar vilket ger bland annat nya sjukdomar och insekter, och utöver det en förskjutning av odlingszonerna. Jag ser oss trädgårdsmästare som en motvikt till informationen på nätet. Vi ska stå för de villkor som råder i den region där vi verkar och ge en helhetssyn. Jag upplever att jag utvecklas hela tiden, det är en stor orsak till trivseln på arbetet, avslutar Fredrik Sandström.

Text och foto: Anette Forsström-Fellman