Text och foto: Lotta Kourimo

Soffor och fåtöljer klädda med teddytyg, trenden vi finländare även vågat oss på.
Inte bara starka färger, färgat glas och mönster är tillbaka. Även den bruna, lite retrostiliga soffan syns allt mer okej att ha allt framme.

Utmana dig själv och låt dig inspireras av de hetaste inrednings- trenderna år 2024! Här kan du läsa om trender man sett och kommer att se under detta år. I år inreder vi våra hem mycket mer medvetet, personligt och färgglatt än tidigare.

Inredning är så mycket mer än att placera vackra saker på en plats. Ett väldesignat utrymme bidrar till att hemmet också är organiserat. De flesta av oss känner sig illa till mods på stökiga platser, vilket ofta bidrar till någon form av stress eller ångest. Så genom att inreda med eftertanke kan man också förbättra sitt mentala välbefinnande. Ett väldesignat utrymme bidrar till att hemmet också är organiserat, det är enkelt att röra sig där och det är trevligt att bo på. De flesta av oss känner sig illa till mods på stökiga platser, vilket ofta bidrar till nagon form av stress eller ångest. Så genom att inreda med eftertanke kan man också förbättra sitt mentala välbefinnande.

När man inreder sitt hem gör man det inte för att imponera på vänner och bekanta som kommer på besök. Hemmet skall se ut som en själv och vara dekorerat med saker som matchar den egna personligheten. Så för att få ett hem man själv skall trivas i, behöver man inte följa en enda trend, bara sitt hjärta. Ibland kan det ändå vara roligt att förnya hemmet, kanske med någon ny annorlunda färg eller med en riktigt trendig inredningspryl och då kan det kanske vara kul att veta vad som just detta år är trendigt inom inredning.

Inredningen år 2024

2024 är året då vi skall våga ta plats med vàr egen personliga stil. Den maximalistiska inredningstrenden bjuder på de mest oväntade kombinationer. Man ser konst på väggarna, tapeter i tak, mycket textilier och en stor mängd riktigt personliga inredningsdetaljer.

Årets färg Nude in Nizza – en persikofärgad kulör som utstrålar värme.

Årets trendfärg är varm persika och heter Nude in Nizza och den ingảr i Colour Now-färgkollektionen som är gjord i samarbete med den svenska designern Marie Olsson Nylander. Den här persika-beige nyansen är samtidigt varm, solig och aningen lekfull.

”Nude in Nizza är en persikofärgad kulör som utstrålar värme. Den hyllar känslan av kärlek, vän-lighet och lekfullhet. Ett rum målat med denna kulör kan ge en upplevelse om ljusa och soliga stunder. Den upplevda kulören påverkas av faktorer som ljus, glans och yta, samt av andra kulörer och material i kulörens omgivning”.

Bulliga former

Mjuka och rundade det vill säga ”bulliga” former på både möbler, speglar, mattor och lampor är riktigt trendiga just nu. Ifall man gillar att lägga till material som metall och sten i inredningen, kommer de runda formerna att ge ett mjukare och behagligare intryck till inredningen. Man ser också soffor och fåtöljer klädda med teddytyg, trenden vi finländare även hakat på, kanske för att det känns lite mysigt med ulligt och bulligt speciellt under den kyligare årstiden.


Blanda metaller

Att blanda olika metaller är också en trend som tagit fart nu under våren. Man kombinerar koppar, mässing och svart metall för att skapa kontraster och ge lite elegans i sitt hem.

Om du vill ge en modern och sofis- tikerad känsla till hemmet, testa att blanda metaller i till exempel lampor, möbler och i dekorativa detaljer. Vad man än väljer – krom, rostfritt stål, metallfinish, spegelblankt – så gör man det för att det skall speglas och skimra i hemmet. En kanske kul kombination med de runda och bulliga formerna.

Man ser mycket rotting i kombination med trä. Bokhyllor, stolar och lägre skåp.
Starka färger och runda former är trendigt nu.

Naturmaterial- trä, rotting och sten

Man fokuserar fortfarande på hållbarhet och man ser mycket återvunna material i inredningen. Naturmaterial som trä och sten fortsätter vara trendigt eftersom dessa är bra exempel på hållbara material.  Naturnära material såsom trä, rotting och sten, används för att skapa en jordnära och lugn atmosfär. Man försöker få in dessa material i både möbleringen, i dekorativa detaljer och till och med i väggfärger för att skapa en harmonisk och organisk känsla. Var djärv med att leka och experimentera med nya, kanske lite ovanliga idéer. Hur skulle du gilla att göra en hel vägg av taklister eller klä dörrar med fingerpanel? Eller vad sägs om en personlig vägg av rundstavar?

Rött

Trots att både Tikkurila och Pantone har utsett en vacker persikonyans som årets färg, är det varit rött och blått som börjat ta plats i inredningen. Enligt experterna på färglära, är det just rött och blått vi dras till nu, en het naturlig utveckling bort från de neutrala kulörerna som man sett mycket av de senaste åren.

Andra trendiga färger

Vårens färgpalett 2024 är en kombination av mjuka pasteller och vågade nyanser. Mjukt rosa, mintgrönt och himmelsblått ger en lugnande och fräsch känsla, medan djupare toner som terrakotta, skogsgrönt och koboltblått är aningen modigare varianter. Genom att kombinera dessa färger får man en balanserad och livlig atmosfär i hemmet.

Geometriska mönster

Precis som alla färger, har mönster sakta men säkert blivit en allt större inredningstrend. Även om man ser olika mönster hitta plats i de finska hemmen, är det framför allt geometriska mönster som syns mest under år 2024.

Posters med målat uttryck

Posters är ofta perfekta att använda sig av när man enkelt vill skapa en förändring i ett rum eller när man tex vill ge uttryck för sin stil. Det går trender även när det gäller posters och trots att det länge varit linjekonst och fotografier som varit inne, är det i år posters med ett målat uttryck, tex gamla oljemålningar som gäller.

Multifunktionella möbler

En möbel – flera funktioner. Nu vill man ha möbler med flera funktioner. Dessa är perfekta i mindre boenden där det finns mindre kvadratmeter, eller i utrymmen där yta är minimal. På marknaden finns det nu smarta inredningsdetaljer som verkligen överraskar och har flera användningsområden. Det handlar om smart design helt enkelt.

Retro

Bra inredningstrender håller i och just den här är en sådan. Lekfulla former, starka färger, färgat glas och mönster, syns en hel del i inredningen år 2024, precis som det gjorde under 60, 70, 80 och 90-talen. För den här trenden är loppis (second hand)-marknaden en riktig guldgruva.

Maximalism över minimalism I många år har det stora ropet varit den minimalistiska stilen. Det skulle vara avskalat och rent, finnas få prylar och vara lite sterilt. Nu är det en mer ombonad känsla i hemmet som tagi över. Nu vill man ha tavlor på väggarna, gott om textilier, färg, mönster och detaljer som berättar din historia. Årets inredningstrender inspirerar nu till mer ombonade och varma hem, där man inte är rädd för att ta själva inredandet ett steg länge. Så fram med detaljerna som du gömt i skåpet de senaste åren.

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken