Fyll några focacciasmörgåsar med härliga smaker som får dig att tänka på Italien. 

Brödet går sedan att fylla med i stort sett vad som helst som faller dig i smaken. Här får du förslag på mina favoritfyllningar. 

Foccaciabröd (ca 12 bitar) 

500 g vetemjöl special eller Tipo 00  
13 g salt  
½ pkt torrjäst (7 g) 
450 g vatten  

3 msk olivolja  
flingsalt 

rosmarin 

Steg 1: 
Blanda mjöl, torrjäst och salt i en stor bunke.  
Tillsätt vatten och blanda tills degen sitter ihop och inga torra fläckar av mjöl återstår. 
Täck bunken med en bakduk och låt stå framme. 
Efter ca 20 minuter, nyp tag i kanten av degen och “stretcha” degen över till motsatt sida. 
Rotera på bunken och upprepa några gånger. Detta gör man för att skapa “spänning” i degen vilket leder till en bättre textur. Vänta ytterligare 20 minuter och upprepa stretchprocessen. Låt sedan degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i ca 2 timmar.  
(För bästa resultat, låt jäsa i kylen i 1–2 dagar). 

Steg 2: 

Ta fram en bakform med måtten 23x 30 cm. (Detta för att jag vill ha ett högt bröd som jag kan dela på). 

Fördela 1,5 msk olivolja i botten av formen. Lägg sedan över degen och sträck ut den så det täcker så mycket som möjligt av botten på formen. Lägg över bakduken igen och låt vila i ca 30 minuter (1–2 timmar om degen jäst i kylen) 
Fördela sedan resten av oljan över degen och gör små gropar i degen med hjälp av fingrarna. Toppa med valfri smaksättning och grädda i ugnen i 225° värme i 20–25 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt och frasigt.  

Focaccia med ruccolapesto och mozzarella (4 port) 

4 bitar focaccia  

2 mozzarella  

1–2 tomater 
ruccolapesto (se recept) 
ruccola  

Dela focacciabitarna på mitten. Bre på ruccolapesto på båda sidorna. Skär upp mozzarella och tomaterna i skivor. Lägg sedan på mozzarella, tomat och avsluta med ruccola. Lägg sedan ihop brödskivorna. 

Ruccolapesto: 

1 vitlöksklyfta 
100 g ruccola  

1 dl riven parmesanost 
½ dl pinjenötter  
1 dl olivolja 
2 msk pressad citronsaft 
 
Mixa allt med en mixer eller matberedare (ta gärna undan en näve ruccola för garnering). 

Focaccia med brie och salami (4 port) 

4 bitar focaccia  
200 g brieost  
8–10 salamiskivor  
paprikaröra (se recept) 
salladsblad  

Dela focacciabitarna på mitten. Bred på paprikaröran på båda sidorna. Skär upp brieosten i skivor.  Lägg sedan på salladsblad, salami och brieosten på ena brödskivan. Lägg sedan ihop brödskivorna! 

Paprikaröra 

50 g skalade sötmandlar 
300 g grillad paprika (finns på burk) 

1 vitlöksklyfta 
1 msk olivolja  
½ msk vinäger 
salt 
peppar  

Mixa alla ingredienser i en mixer eller matberedare.  
Vill du ha en lösare konsistens så späd ut med lite vatten. Smaksätt med salt och peppar. 

0
    0
    Din köpkorg
    Din köpkorg är tomTillbaka till butiken