Pastizzi kommer ursprungligen från Malta. Gott som mellan- eller kvällsmål.
300 g ricottaost
1 ½ dl grovt riven mozzarellaost
1 dl fint riven parmesanost
2 ägg, lätt uppvispade med en gaffel
4 ark frusen filodeg, delvis upptinade
salt och färskmalen svartpeppar
Sätt ugnen på 220° eller 200° om den är fläktdriven. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Mosa ricottaosten med en gaffel så att den blir nästan slät. Tillsätt mozarella och parmesan. Salta och peppra. Blanda. Tillsätt hälften av de lätt uppvispade äggen. Blanda.
Skär runda cirklar från smördegsplattorna, cirka 10 cm i diameter.
Pensla cirklarnas kanter med de uppvispade äggen. Lägg en matsked oströra i mitten på cirkeln, sprid ut till en 5 cm lång korv. Vik upp två sidor runt ostsmeten. Nyp ihop för att göra det tätt. Snurra ändkanterna. Lägg på plåten och pensla med de uppvispade äggen.
Grädda i cirka 20 minuter, eller tills de är gyllene och puffiga. Låt svalna i cirka 4 minuter före servering.
Recept och foto: Ulrika Eriksson