Dag 1: Rostad grönkål och soppa
2 schalottenlökar, finhackade
olivolja till stekning
500 g fläskfärs
2 rosmarinkvistar, finhackade
1 tsk fänkålsfrön, mixade eller mortlade
1 liter fläsk- eller kycklingbuljong
800 g grönkål
4 dl grädde
salt, havssalt, svartpeppar
Tillbehör:
Frikadeller, rosmarin och olivolja
Spara till dag 2:
ca 3 dl soppa
ca 100 g grönkål
Svetta löken mjuk i lite olja. Kyl ner och blanda med färs, rosmarin, fänkål, salt och peppar till en homogen smet. Koka upp buljongen. Rulla små frikadeller av färsen och sjud dem i buljongen tills de är fasta och färdiga, med en innertemperatur på 65 grader. Ställ åt sidan till servering.
Koka upp kraftigt saltat vatten. Plocka grönkålen från stammen och koka hälften av kålen hastigt. Kyl ner i isat vatten.
Koka ihop grädden till hälften i en stor kastrull. Tillsätt buljongen som frikadellerna kokats i och låt koka ihop. Lägg den förvällda kålen i en kannmixer och slå på gräddbuljong så att det täcker. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.
Värm upp en stekpanna, tillsätt en skvätt olja och lite havssalt. Spara cirka 100 g grönkål till nästa dag och råstek sedan resten genom att hastigt slunga runt den i pannan tills den får lite färg. Servera soppan med kål och frikadeller.
Dag 2: Grönkålscrêpes
ca 3 dl grönkålssoppa från gårdagen
1 dl mineralvatten
2 dl mjölk
3 ägg
2 ½ dl siktat stenmalet
dinkelmjöl eller vetemjöl
1 msk strösocker
½ tsk salt
3 dl ricottaost
1 msk olivolja
olivolja till stekning
100 g grönkål från gårdagen, riven i bitar
4 msk honung av god kvalitet
½ dl valnötter
havssalt, salt
Mixa soppan med mineralvatten, mjölk, ägg, mjöl, socker och salt. Låt svälla i kyl 20 minuter.
Mixa ricottan med lite olja och salt. Värm upp en stekpanna, ringla i olja och tillsätt grönkålen. Krydda med havssalt och slunga runt ett par varv.
Stek tunna crêpes i en beläggningspanna (nonstick) i lite olja. Fördela ricottakräm, honung, nötter och grönkål i crêperna. vik ihop, ät och njut.