(4-6 portioner)
450 g okokta röda linser eller 1 kg kokta
1 dl fet kokosmjölk
1 ½ dl krossade tomater
1 ½ tsk spiskummin
1 krm kanel
1 ½ tsk curry
1 tsk gurkmeja
1 ½ msk riven färsk ingefära
örtsalt efter behag
¼ tsk cayennepeppar
2 msk citronsaft
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk agavesirap
ca 2 dl vatten
persilja till garnering
Citronkräm, 2 dl
2 dl kokosgrädde
rivet skal av en citron
2 msk citronsaft
½ krm örtsalt
Skölj de okokta linserna i en sil. Lägg dem i en kastrull med rikligt med vatten. Koka på svag värme under lock cirka 10 minuter. Håll koll på spisen, de kokar lätt över.
Linserna är klara när de är mjuka och mosiga. Häll av överflödigt vatten. Om du har färdigkokta linser hoppar du över det här steget.
Blanda sedan ner kokosmjölk, krossade tomater och kryddor. Låt sjuda några minuter så att smakerna får komma till sin rätt.
Under tiden blandar du ihop ingredienserna till citronkrämen i en skål.
Mixa sedan soppan med stavmixer eller matberedare och späd med vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt, garnera med persilja och servera med citronkrämen.
Tips: Gurkmeja har i ett flertal studier visats vara antiinflammatorisk för leder, muskler och organ. Den har väldigt starka färgämnen, så var försiktig med kläderna när du använder den.
Recept och foto hämtat ur boken Friendly food av Hanna Göransson.