(Receptet är för 5–6 personer)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 kg squash, (ca 2 st.)
4 potatisar
1 tsk hackad färsk timjan
1 l vatten
grönsaks- eller hönsbuljong
1 dl crème fraîche
200 g getost (eller lagrad ost)
salt
peppar
Skär squashen i bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs löken i olja i en kastrull en stund och tillsätt squashbitarna. Låt fräsa i cirka 10 minuter. Rör om då och då.
Skala potatisen och skär den i bitar. Lägg ner dem tillsammans med timjan i kastrullen. Häll över vattnet och koka upp. Tillsätt buljongen och låt koka på låg värme i cirka 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Kör soppan i matberedare eller med stavmixer tills den är slät. Rör ner crème fraîche och smula ner det mesta av getosten. Du kan byta ut getosten mot en god, lagrad ost om du vill.
Ställ soppan på plattan igen och rör tills getosten har smält en aning.
Smaka av med salt och peppar. Strö över resten av getosten och lite timjan som garnering då soppan serveras.
Recept och foto: Johanna Granlund