Nasselsoppa webb besk

– med varmrökt lax, fänkålssmetana och forellrom. 

200 g rensade nässlor (eller bladspenat)
1 schalottenlök
¼ fänkål
2 dl torrt vitt vin av sauvignon blanc
(2 cl Pernod)
3 dl kycklingbuljong
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 msk hackad körvel
olivolja och salt

3 msk smetana
(1 cl Pernod)
1 tsk krossat fänkålsfrö

4 bitar varm- eller kallrökt lax à 100 g
40 g forellrom

Koka upp saltat vatten och koka nässlorna i en minut.
Kyl sedan ner dem snabbt i kallt vatten.
Skala och skiva schalottenlök.
Skär fänkålen i mindre bitar.
Fräs den mjuk på medeltemperatur i en kastrull med olivolja.
Häll på vinet och koka i 3 minuter.
Häll sedan ner buljong, mjölk och grädde och låt det koka tills cirka 8 dl återstår.
Mixa soppan slät i en mixer tillsammans med nässlor och körvel, smaka av med salt.
Blanda smetanan med Pernod och fänkålsfrö.
Servera soppan med den rökta laxen, smetanan och forellrom.