Den här smörgåstårtan kan göras som en hel tårta eller som portionsbitar. Tycker man en portionsbit blir för stor kan man t.ex. skära varje bit i två delar.

Varm smörgåstårta ändrad webben

12 skivor rostat bröd till 4 små tårtor eller en större

Fyllning 1:

4 ägg

4 msk majonnäs

2 dl vispgrädde

(2 msk dill eller persilja)

salt

peppar

(ev. aromat-krydda)

Fyllning 2:

200 g bacon

gul lök enligt smak

1 msk vetemjöl

2 dl grädde

salt, peppar

Garnering:

tomatskivor eller ananas

riven ost

Fyllning 1:

Koka äggen i 8–10 minuter. Spola dem med kallt vatten. Skala och hacka äggen i mindre bitar.

Vispa grädden och blanda ihop med ägghack, majonnäs och persilja eller dill. Avsmaka med salt, peppar och ev. aromat .

Fyllning 2:

Finfördela baconet i mindre bitar och fräs det i en stekpanna. Hacka löken och fräs med även den.

Strö över vetemjölet och häll på grädden. Låt koka 5 minuter. Avsmaka med salt och peppar.

Lägg brödskivorna på en ugnsplåt, fördela fyllning 1 ovanpå. Varva med ett lager bröd och bred fyllning 2 ovanpå. Avsluta med ett brödlager. Garnera med tomatskivor eller ananasbitar och riven ost.

Gratinera smörgåstårtorna i 200 graders ugn 15–20 minuter. 

Alternativt kan du lägga  ihop fyra brödskivor till ett första brödlager så att det blir en hel tårta och därefter göra precis som ovan. Vid serveringen får sedan alla skära åt sig precis så stor bit som de vill ha.